piątek, 27 lutego 2015

Pierożki z wiosennym tuńczykiem

Pierogi są, a raczej były, jednym z tych dań, które wydawały mi się trudne, pracochłonne i ogólnie wymagające specjalnej okazji. Postanowiłam jednak sprawdzić mit, który utrwalił się w mojej głowie i okazało się, że nie miałam racji. Pierogi z tuńczykiem są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne bo smakują jak... wiosna!


SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
100 -125 ml wody
sól
1 duża ugotowana marchewka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mała cebula
2 ugotowane jajka
pieprz czarny
olej
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać w garnku lub na stolnicy z wodą lub solą. Ugnieść elastyczne ale niezbyt twarde ciasto - ugniatać przez ok 10-15 minut. Podsypać stolnicę lub blat mąką i ułożyć ciasto.

Marchewkę i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni. W misce wymieszać lekko odlanego z sosu tuńczyka z marchwią, cebulą oraz jajkami pokrojonymi na drobniutką kostkę. Jeśli jest taka potrzeba dolać łyżeczkę oliwy lub oleju. Przyprawić.

Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować. Wykrawać z cienkich placków ciasta wycinać małe lub średniej wielkości krążki, faszerować je masą tuńczykową, składać i zlepiać brzegi (jeśli ktoś nie potrafi, może je ściskać ząbkami widelca).

Pierogi gotować (porcjami po 5-8 w średniej wielkości garnku) przez 7-10 minut w posolonej wodzie lub kostce rosołowej. Można je jeść zaraz po wyciągnięciu z wody lub podawać z cebulką podsmażoną na patelni i natką pietruszki.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 60 min
LICZBA PORCJI (OK.): 30 sztuk