niedziela, 1 lutego 2015

Kurczak w aksamitnym sosie migdałowym

Dopiero poznaję kuchnię indyjską, dlatego też jest wiele smaków, które mnie w niej zaskakują. Jednym z nich jest przepyszny aksamitny sos z migdałów, który przygotowuje się dosyć łatwo. Zobaczcie jak smakowicie prezentuje się na talerzu.


SKŁADNIKI:
2 spore pojedyncze piersi kurczaka
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
1 szklanka gęstego jogurtu
1 mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)
1 mała ostra papryczka
szczypta suszonych płatków chilli
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki nasion kardamonu
sól
płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE:
Piersi kurczaka umyć i pokroić na duże kawałki. Cebulę czosnek i imbir obrać. Cebulę i papryczkę (pozbawioną pestek) pokroić na cienkie paseczki, a czosnek i imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużym rondelku rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć na małym ogniu z każdej strony aż zbieleje, ale się nie zarumieni. Wyjąć mięso z rondelka. Dolać odrobinę oleju, tak aby powierzchnia rondelka była zakryta. Dodać czosnek, imbir oraz cebulę. Smażyć całość na małym ogniu pod przykryciem, aż powstanie coś na wzór pasty (to znaczy aż cebula się lekko "rozgotuje"). Uważać aby cebula się nie zrumieniła.

Dodać 3 łyżki płatków migdałowych, papryczki, kolendrę oraz delikatnie rozgniecione w moździerzu nasiona kardamonu. Smażyć całość ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, dolać 1/3 szklanki wody, jogurt oraz mleczko kokosowe i sól. Zmiksować na gładką masę. Dodać kawałki kurczaka i dusić sos pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 30 minut. Po ułożeniu na talerzach, kurczaka udekorować pokruszonymi płatkami migdałowymi. Podawać z ryżem, tortellini lub innym makaronem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 50 min
LICZBA PORCJI (OK.): 4