sobota, 31 stycznia 2015

Krem z pomidorów z awokado

Znam niewielką liczbę osób, które nie lubią zupy pomidorowej. Ja jestem jej ogromną fanką. Kocham też awokado, dlatego pomyślałam, że można by połączyć aksamitność dojrzałego awokado z soczystą kwasowatością pomidorów. Z tego połączenia wyszedł przepyszny jarski krem.


SKŁADNIKI:
1 puszka krojonych pomidorów
włoszczyzna (mała)
4 szklanki wody
2 ząbki czosnku
2 dojrzałe awokado
szczypta sumaku lub kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka ziół prowansalskich
sól
1 łyżeczka cukru
kilkanaście płatków parmezanu
nachosy o smaku chilli

PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obrać i pokroić na duże kawałki. Wrzucić warzywa do wody i przez godzinę gotować pod przykryciem delikatny wywar warzywny (można dodać odrobinę wody na koniec gotowania, jeśli się okaże, że zbyt dużo odparowało). Po ugotowaniu wyłowić warzywa. Wywar posolić i odstawić do ostygnięcia. (W tej zupie nie miksuję warzyw z gotowania, ale zawsze można je zostawić i wykorzystać do kotlecików - albo zmiksować, jeśli ktoś ma takie życzenie).

Do głębokiego naczynia wlać kilka łyżek wywaru oraz pomidory z puszki, a także jedno pokrojone w kostkę awokado. Całość zblendować i dodać do bulionu. Bulion postawić na gazie i zagotować. Dodać do zupy drugie awokado pokrojone w kostkę. Dodać soli, sumaku lub soku z cytryny, ziół prowansalskich i cukru. Wymieszać. Gotować przez 5 minut.

Na dno miseczek lub głębokich talerzy wysypać kilka płatków parmezanu. Nalać zupy. Na wierzchu znów wysypać kilka płatków parmezanu, a także pokruszone drobno nachosy.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 75 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 4

wtorek, 27 stycznia 2015

Placki ziemniaczane z brokułem

Tradycyjne placki ziemniaczane goszczą w moim domu od kiedy pamiętam. Znam też kilka przepisów na ich urozmaicenie, ale ten sposób był mi nieznany. 
Teraz już wiem, że zamiennie będę przygotowywać raz tradycyjne, raz brokułowe - bo są po prostu pyszne!


SKŁADNIKI:
1 średni brokuł
6 sporych ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 jajka
1 łyżeczka soli
4-6 kopiastych łyżek mąki żytniej razowej (w zależności od jakości mąki oraz wielkości łyżki)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól

PRZYGOTOWANIE:
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut). Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do startych ziemniaków. Dołożyć jajka, sól, zioła i delikatnie wymieszać. Brokuł odcedzić i odłożyć kilka różyczek do dekoracji. Resztę rozgnieść widelcem i dodać do ziemniaków. Następnie dodawać stopniowo mąkę. Masa musi być gęstawa, ale powinna się łatwo odchodzić od łyżki. Porcje ciasta wykładać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.


Podawać np. z sosem czosnkowym.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 30 min
LICZBA PORCJI: dużo (ok. 30 placków)

niedziela, 25 stycznia 2015

Piernikowe kurczę

Pierwszy raz udało mi się zmylić domowników. Po całym mieszkaniu unosił się przepyszny aromat piernika, ale w piekarniku piekło się mięso. Takiego kurczaka na słodko przygotowuje się szybko i łatwo. Natomiast wrażenia smakowe pozostają na dłużej.

SKŁADNIKI:
 7-8 filetów z udek kurczaka
3 łyżki płynnego miodu (lipowy/wielokwiatowy)
3 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków
2 łyżeczki oleju sezamowego
szczypta nasion sezamu

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180 stopni C. Udka przekroić na połowy i włożyć do naczynia żaroodpornego. W osobnej misce wymieszać ze sobą miód, sos sojowy, sos rybny, sok pomarańczowy oraz olej sezamowy, wszystko posypać przyprawą pięciu smaków. Następnie zalać marynatą mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Raz na 10 minut można kawałki kurczaka przekręcić na drugą stronę. Na 5 minuty przed końcem smażenia posypać kurczaka ziarnami sezamu. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem ryżowym, przybranym np. szczypiorkiem lub natką pietruszki.


CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 40 min
LICZBA PORCJI (OK.): 3-4

czwartek, 22 stycznia 2015

Kremowa zupa z bobu

Bób jest warzywem sezonowym, ale wiele/u z nas mrozi go w paczkach aby móc się delektować smakiem potraw z niego przygotowanych nawet zimą. Niedawno przyrządziłam jedno z takich dań i wyszło naprawdę smacznie. Tak przygotowany krem jest bardzo sycący i z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. 


SKŁADNIKI:
1/2 kg bobu (mrożonego)
1 opalona nad gazem cebula
1 mała włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, mały korzeń selera, por)
4 ziemniaki
sól
pieprz
majeranek
1/3 szklanki śmietany Rama

PRZYGOTOWANIE:

Bób należy przerzucić z woreczka/torebki do garnka z lekko posłodzoną wodą. Gotować przez ok. 20 minut bez przykrycia. Wodę lekko posolić na 5 minut przed końcem gotowania. W tym samym czasie wlać do drugiego garnka ok 4 szklanek wody. Włoszczyznę pokroić w kostkę i gotować ok. 20 minut. Z warzyw powinien nam się nagotować delikatny bulion, który trzeba posolić. Warzywa odłowić łyżką cedzakową i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie w bulionie ugotować ziemniaki. Bób odcedzić i obrać ze skórek. Odłożyć kilkanaście ziaren do zupy. Warzywa wraz z bobem zblendować z odrobiną bulionu.


Do lekko gotującego się bulionu dodać przetarte warzywa i wymieszać. Dodać śmietanę. Zagotować i przyprawić do smaku. Rozlać na talerze i udekorować majerankiem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 40 min
LICZBA PORCJI (OK.) 6

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Razowa tarta z serowym nadzieniem

Tarta jest jednym z tych dań, których kiedyś unikałam jak ognia, bo bałam się, że się po prostu nie uda. Jednak raz za razem nabieram przekonania, że tarty robi się łatwo i przyjemnie. Przyrządzona według poniższego przepisu będzie smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
A jednym prostym dodatkiem możemy naprawdę udoskonalić jej (i tak fantastyczny) smak.


SKŁADNIKI:
250 g żytniej razowej mąki
400 g brokułów
250 g sera ricotta
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren sezamu
4-5 łyżek oliwy
½ szklanki wody
sól


PRZYGOTOWANIE: 

Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać do niej, sól, ziarna sezamu oraz oliwę. Dolewając stopniowo pół szklanki wody, wyrobić ciasto na miękką masę (może się delikatnie lepić). W zależności od potrzeby można dodać jeszcze odrobinę oliwy, jeśli będzie się ciężko ugniatać, ale zazwyczaj wyrobienie tego ciasta nie powinno przysporzyć trudności. Ciasto przełożyć na kwadratowy kawałek folii spożywczej, zawinąć i wstawić do lodówki na 30 minut.
 
Brokuł oczyścić z twardych łodyg i liści. Różyczki umyć i ugotować w osolonej wodzie – ok. 12 minut. Odcedzić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy. Podsmażyć na niej starty na tarce o małych oczkach czosnek, dodać brokuł i delikatnie ugniatać widelcem, aż różyczki się rozdrobnią. Odstawić do ostygnięcia.

 
 W miseczce wymieszać ser wraz z brokułem. To będzie farsz do naszej tarty. Kiedy minie już 30 minut, należy wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 2 równe części. Pierwszą rozwałkować lub delikatnie rozgnieść w dłoniach na okrągły placek. Następnie ułożyć na środku tartownicy i delikatnie zwilżonymi palcami rozciągać na brzegi, tak by nachodziły na ¾ wysokości ścianek tartownicy. Następnie położyć równo nadzienie. Zabawa zaczyna się przy wierzchniej części ciasta. Przyznam, że nie potrafię rozwałkowywać takiego ciasta nawet pod folią, ale powoli mi się to udało (to znaczy, że się da!), choć placek nadal był zbyt mały. Postanowiłam przełożyć go na środek farszu i delikatnie naciągać palcami zwilżonymi wodą. Trzeba to robić delikatnie, ale okazuje się, że nie jest to trudne. Nie zrażajcie się, jeśli porobią się Wam delikatne dziurki, a farsz będzie miejscami przebijał. Po upieczeniu się nie będzie tego widać.

Maczana w gęstym jogurcie tarta smakuje genialnie!

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 60min
LICZBA PORCJI (OK.): 8 części (lub jak pokroicie)

środa, 14 stycznia 2015

Kurczak w gęstym sosie pomidorowym po pendżabsku


Indyjska kuchnia jest niesamowicie barwna i aromatyczna, a przygotowywanie potraw sprawia, że w człowieku uwalniają się pokłady radości. Polecam wszystkim przygotowanie tego dania od podstaw, czyli od garam masala*. Jestem przekonana, że każdemu sprawi to wiele przyjemności.


Przygotowanie GARAM MASALA:
5 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 i 1/2 łyżeczki goździków
1 łyżeczka nasion kolendry
2 pokruszone liście laurowe
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 1/2 łyżeczki kardamonu

Składniki niezmielone prażymy na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu przez ok 2 do 4 minut. Lekko studzimy. Tłuczemy w moździerzu na proszek, łączymy ze składnikami mielonymi i jeszcze chwile tłuczemy. Przechowujemy w szczelnym, suchym słoiku.

SKŁADNIKI:
2 pojedyncze piersi kurczaka
1 puszka krojonych pomidorów z czosnkiem
2 cebule
1 kawałek korzenia imbiru ok. 4 cm
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
2 łyżeczki przyprawy garam masala

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka należy pokroić w dużą kostkę (wedle uznania). Cebulę i imbir obrać i pokroić - cebulę w cienkie paseczki, a imbir posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce. Mięso obsmażyć lekko w rondelku, następnie wyjąć je do miski, a na pozostałym po mięsie sosie podsmażyć na wolnym ogniu cebulę. Kiedy już będzie miękka trzeba dodać imbir, cynamon i kardamon - wymieszać i po około 2-3 minutach dodać mieszankę garam masala, kurkumę, kozieradkę, paprykę słodką, nasiona kolendry oraz pieprz kajeński i sól - wymieszać. Dodać pomidory, mięso i pół szklanki gorącej wody. Dusić pod przykryciem przez 30 minut.

Jeśli po upływie tego czasu sos będzie za rzadki, a pewnie będzie, trzeba zdjąć pokrywę i przez kolejne 10-15 minut odparowywać nadmiar płynu. Należy jednak uważać, żeby nie przypalić garnka ani potrawy. Aby smaki się wymieszały, dobrze jest odstawić danie na chociażby 2 godziny, najsmaczniejsze jest jednak na drugi dzień, choć przy braku czasu można danie spożyć zaraz po przygotowaniu.


Kurczaka w tak aromatycznym sosie wypada podawać z ryżem, ale najlepiej smakuje z pikantnymi pieczonymi ziemniakami. Ja swoje posypałam resztką gram masala: odrobina oliwy, przyprawa i lekko ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wymieszać w misce i na blachę. Widelca używałam tylko do mięsa, gdyż gęsty sos można spokojnie wyjadać kawałkami ziemniaków.

Potrawa będzie smakować także bardzo dobrze bez mięsa, jako sos np. do ziemniaków. 

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 60min.
LICZBA PORCJI (OK.): 2

wtorek, 6 stycznia 2015

Kurczak z chorizo i cannellini


Witajcie w Nowym Roku! Na pewno macie już dość jedzenia po odejściu od świątecznego stołu, a jeśli nawet nie jedzenia samego w sobie to zapewne smaku tradycyjnych potraw. Na to drugie na szczęście mam radę! 2015 rok chciałabym zacząć dość ostro, gdyż oto prezentuję kurczaka z chorizo i fasolką cannellini, czyli wszystkie składniki obiadu na jednym talerzu. Przepis pochodzi z książki Nigella gryzie! ale został przeze mnie zmodyfikowany.


Składniki:
2 szklanki wody + kostka rosołowa
2 pojedyncze piersi kurczaka
125g jarmużu
olej lub oliwa do smażenia
100-200g chorizo*
2 puszki fasolki cannellini (odcedzonej)
1 łyżeczka sproszkowanej hiszpańskiej wędzonej papryki**

*może być też pikantne salami
**można użyć zwykłej słodkiej lub ostrej papryki

Przygotowanie

Piersi kurczaka pokroić w sporą kostkę. W rondelku doprowadzić do wrzenia wywar z wody i kostki rosołowej. Dodać do rondelka mięso i gotować przez ok 7 minut. Następnie wyłowić kurczaka z wywaru i odłożyć na talerzyk. W osobnym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i gotować w niej przez 5 minut jarmuż. Następnie odcedzić zieleninę i pokroić lub porwać ją na kawałki. Pokroić też w kostkę chorizo.


Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i dodać chorizo wraz z fasolką - smażyć ok. 6-8 minut podlewając z 2-3 razy łyżką wywaru kurczaka.
 
Na talerzu ułożyć chorizo z fasolką, przykryć jarmużem i kurczakiem a na końcu obsypać papryką. Teraz możecie nacieszyć oczy wspaniałym widokiem a podniebienie smakiem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 35min.
LICZBA PORCJI: 2-3