piątek, 27 lutego 2015

Pierożki z wiosennym tuńczykiem

Pierogi są, a raczej były, jednym z tych dań, które wydawały mi się trudne, pracochłonne i ogólnie wymagające specjalnej okazji. Postanowiłam jednak sprawdzić mit, który utrwalił się w mojej głowie i okazało się, że nie miałam racji. Pierogi z tuńczykiem są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne bo smakują jak... wiosna!


SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
100 -125 ml wody
sól
1 duża ugotowana marchewka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mała cebula
2 ugotowane jajka
pieprz czarny
olej
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać w garnku lub na stolnicy z wodą lub solą. Ugnieść elastyczne ale niezbyt twarde ciasto - ugniatać przez ok 10-15 minut. Podsypać stolnicę lub blat mąką i ułożyć ciasto.

Marchewkę i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni. W misce wymieszać lekko odlanego z sosu tuńczyka z marchwią, cebulą oraz jajkami pokrojonymi na drobniutką kostkę. Jeśli jest taka potrzeba dolać łyżeczkę oliwy lub oleju. Przyprawić.

Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować. Wykrawać z cienkich placków ciasta wycinać małe lub średniej wielkości krążki, faszerować je masą tuńczykową, składać i zlepiać brzegi (jeśli ktoś nie potrafi, może je ściskać ząbkami widelca).

Pierogi gotować (porcjami po 5-8 w średniej wielkości garnku) przez 7-10 minut w posolonej wodzie lub kostce rosołowej. Można je jeść zaraz po wyciągnięciu z wody lub podawać z cebulką podsmażoną na patelni i natką pietruszki.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 60 min
LICZBA PORCJI (OK.): 30 sztuk

poniedziałek, 23 lutego 2015

Soczewica po indyjsku

Przepyszne wegańskie danie, które oczywiście może także stanowić dodatek do tego co mięsożercy kochają na talerzu najbardziej. Tak czy siak, w moim domu jedliśmy taką soczewicę ze świeżym, chrupiącym pieczywem i każdy był zadowolony. Danie jest sycące, odrobinę palące i delikatnie słodkie. Genialna aromatyczna micha!


SKŁADNIKI:
2 łyżki masła roślinnego
1 duża cebula posiekana w kostkę
1 mała zielona ostra papryczka
200 g czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów w zalewie
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 płaska łyżka kurkumy
80 - 100 g ugotowanego w lekko osolonej wodzie ryżu
4 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w sporej wielkości kostkę i ugotowane w wodzie z odrobiną soli
cukier (ok. 1 łyżeczki)
sól
sok z cytryny (ok. 3 łyżki)
mięta lub zielona pietruszka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
W sporym garnku rozpuścić masło. Dodać cebulę i lekko ją zeszklić na wolnym ogniu. Dodać soczewicę i zalać ją 2 szklankami wody. Odrobinę posolić i dusić na wolnym ogniu, aż soczewica wchłonie cały płyn. W drugim garnku zagotować pomidory, dodać posiekaną drobno papryczkę oraz kurkumę, czosnek, sól, sok z cytryny i cukier - wymieszać i trzymać pod przykryciem na najmniejszym ogniu.

Kiedy soczewica będzie już ugotowana (ok. 10 min) należy ją wymieszać a następnie dodać do pomidorów i za pomocą drewnianej dużej łyżki lekko pougniatać. Dodać ugotowany wcześniej ryż i lekko odparować płyn. Aby wyciągnąć smak można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny bądź cukru - według uznania.

Przełożyć danie do szerokich miseczek, nałożyć na wierzch ziemniaki i posypać posiekaną pietruszką bądź miętą. Można podawać z kromkami świeżego chleba pszennego lub jako dodatek do mięs.

LICZBA PORCJI (OK.): 4
CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 30 min

niedziela, 15 lutego 2015

Krucha tarta marchewkowa

Uwielbiam przyrządzać tarty ponieważ robi się je szybko, smakują wybornie, tak zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, no i zastępują pełnowymiarowy obiad. Ta tarta marchewkowa jest bardzo sycąca, a ser pleśniowy fajnie łamie jej słodki posmak.
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej/luksusowej
125 g chłodnego masła
3 jajka
3 duże marchewki
150 g śmietany "Rama"
150 g sera typu lazur z niebieską pleśnią
1 łyżka ziół prowansalskich
biały pieprz
sól
2-3 łyżki ziaren słonecznika

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, schłodzone i posiekane masło oraz szczyptę soli i jedno jajko połączyć w dużej misce lub garnku i zagniatać, aż stanie się gładkie. Uformować z ciasta kulę i owinąć ją folią spożywczą, a następnie wstawić do lodówki na godzinę.

Obrane marchewki pokroić w słupki i zahartować przez 3 minuty w gotującej się lekko osolonej wodzie. Odcedzić. 2 jajka wymieszać ze śmietaną, dodać pokrojony w kostkę ser oraz zioła, sól i pieprz (należy uważać z solą, ponieważ ser jest już słony). Całość zblendować na gładką masę.


 Po wyjęciu z lodówki ciasto będzie twarde, należy je powyrabiać w dłoniach lub na blacie kuchennym, aż będzie łatwiejsze do formowania. Następnie lekko je rozwałkować i włożyć do tartownicy, ugniatać palcami tak by ciasto rozeszło się na całą powierzchnię formy oraz na brzegi. Na cieście ułożyć marchew i zalać ją masą serowo-jajeczną. Piec tartownicę przez ok 30 min. w temperaturze 180 stopni C. W połowie pieczenia wyjąć na chwilę tartę i posypać ją ziarnami słonecznika.


CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 120 min. (w tym chłodzenie)
LICZBA PORCJI (OK.): 8 (w zależności od tego na ile części zostanie pokrojona)

poniedziałek, 9 lutego 2015

Spaghetti z anchois

Anchois, czyli inaczej sardela to mała oścista rybka, która w Polsce nie jest jeszcze bardzo popularna, ale w Europie znają dobrze jej smak. Sardele to tłuste ryby, które są bogate w żelazo i wapń, warto jest więc czasem zastosować je we własnym menu. Poniższy przepis powinien pasować tym, którzy nie przepadają za rybami, gdyż ich smak jest tu delikatny. No i wcale ich nie widać!


SKŁADNIKI:
300 g makaronu spaghetti
1 mały brokuł
70-80 g anchois (jeden malutki słoiczek)
30 g rodzynek
25 g orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
2 łyżki parmezanu
oliwa z oliwek lub olej
sól

PRZYGOTOWANIE:

Rodzynki namoczyć w letniej wodzie. Brokuły podzielić na malutkie różyczki i ugotować w leko osolonej wodzie, tak by się nie rozpadały. W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodać anchois pokrojone w cieniutke paseczki lub wedle uznania. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu przez 2 minuty.

Dodać ugotowanego brokuła, odciśnięte w dłoni rodzynki oraz orzeszki piniowe. Całość można delikatnie posolić (należy uważać, gdyż anchois są słone). Następnie dolać pół szklanki letniej wody i gotować pod przykryciem przez 5 minut.

W tym czasie ugotować makaron al dente. Odcedzić, ale zachować odrobinę wody (2-4 łyżki) z gotowania, wlać ją do sosu. Makaron dodać na patelnię i wymieszać z powstałym sosem. Podgrzewać przez minutę. Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 35 min
LICZBA PORCJI (OK.): 3-4

sobota, 7 lutego 2015

Penne w pomidorowym chili

Wiele razy pisałam już na tym blogu, że to czy tamto danie przygotowuje się bardzo szybko, tak więc dziś napiszę nieco inaczej. Otóż, penne z sosem chili przygotujecie wtedy, kiedy niespodziewani goście już siedzą przy stole i sączą sok, napój, drinka lub herbatę. Gotowanie zajmuje bowiem tyle czasu, ile ugotowanie makaronu.


SKŁADNIKI:
250 g makaronu penne
3 obrane ząbki czosnku
1 suszona papryczka chili (lub 1 pełna łyżeczka płatków chili)
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 puszka krojonych pomidorów
1 i 1/2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
2 słodkie papryki pokrojone w krążki
10 dag orzeszków piniowych
sól
pieprz
10 liści mięty

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i dodać czosnek wraz z papryczkami i suszoną papryką chili. Smażyć całość na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Wstawić wodę do ugotowania makaronu. Kiedy zacznie wrzeć, dodać makaron i zminimalizować ogień. Gotować do momentu aż stanie się al dente. Na patelnię dodać pomidory. Zagotować.


Do gotującego się sosu dodać sos słodko-kwaśny oraz wędzoną paprykę i 6 posiekanych liści mięty. Przyprawić solą i pieprzem, dodać orzeszki piniowe. Kiedy makaron się ugotuje, odcedzić go a następnie dodać na patelnię. Całość wymieszać. Na talerzach dekorować posiekaną resztą liści mięty.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 10-15 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 2-3

czwartek, 5 lutego 2015

Eskalopki w słodkim sosie balsamico

To danie wydaje się skomplikowane w przygotowaniu, ale jak wszyscy wiemy pozory często mylą. Tak przyrządzony sos balsamiczny urzeka kompozycją dwóch smaków, czyli słodkiego i kwaśnego. Zdecydowanie jest to jedno z tych dań, które robią bardzo dobre wrażenie pod względem wizualnym i smakowym.


SKŁADNIKI:
6 plastrów schabu
15 pomidorków daktylowych lub śliwkowych
70 ml octu balsamicznego (wysoki kieliszek od wódki)
2 szklanki wody
1 kostka rosołowa
30 g orzeszków piniowych
40 g rodzynek
1 pęczek pietruszki
20 g masła
30 g cukru
2 ząbki czosnku
czosnek granulowany
4 łyżki mąki pszennej
sól
olej
pieprz
oliwa

PRZYGOTOWANIE:
Pomidorki włożyć do żaroodpornego naczynia i posypać posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem oraz czosnkiem granulowanym, 20 g cukru, szczyptą soli, pieprzu - całość polać oliwą i delikatnie przemieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 - 120 stopni przez ok. godzinę, półtorej. Rodzynki zalać letnią wodą.

W tym czasie należy zagotować dwie szklanki wody i rozpuścić w nich kostkę rosołową. Kiedy woda będzie się zagotuje, należy zanurzyć w niej na kilka sekund plastry wieprzowiny, aby później nie kurczyły się podczas smażenia. Mięso osuszyć i obtoczyć w mące, następnie obsmażyć je delikatnie na 10 g masła i odrobinie oliwy/oleju z obu stron. Odłożyć.

Do dużej patelni wlać ocet balsamiczny i 140 ml bulionu, dodać pełną łyżeczkę cukru i zagotować, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę. Dodać resztę masła, orzeszki piniowe, odciśnięte rodzynki, oraz odrobinę soli, zagotować. Do sosu dołożyć plastry mięsa i dobrze całość wymieszać, aby smaki się połączyły. Danie udekorować posiekaną pietruszką. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 80 min
LICZBA PORCJI (OK.): 6 lub 3

niedziela, 1 lutego 2015

Kurczak w aksamitnym sosie migdałowym

Dopiero poznaję kuchnię indyjską, dlatego też jest wiele smaków, które mnie w niej zaskakują. Jednym z nich jest przepyszny aksamitny sos z migdałów, który przygotowuje się dosyć łatwo. Zobaczcie jak smakowicie prezentuje się na talerzu.


SKŁADNIKI:
2 spore pojedyncze piersi kurczaka
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
1 szklanka gęstego jogurtu
1 mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)
1 mała ostra papryczka
szczypta suszonych płatków chilli
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki nasion kardamonu
sól
płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE:
Piersi kurczaka umyć i pokroić na duże kawałki. Cebulę czosnek i imbir obrać. Cebulę i papryczkę (pozbawioną pestek) pokroić na cienkie paseczki, a czosnek i imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużym rondelku rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć na małym ogniu z każdej strony aż zbieleje, ale się nie zarumieni. Wyjąć mięso z rondelka. Dolać odrobinę oleju, tak aby powierzchnia rondelka była zakryta. Dodać czosnek, imbir oraz cebulę. Smażyć całość na małym ogniu pod przykryciem, aż powstanie coś na wzór pasty (to znaczy aż cebula się lekko "rozgotuje"). Uważać aby cebula się nie zrumieniła.

Dodać 3 łyżki płatków migdałowych, papryczki, kolendrę oraz delikatnie rozgniecione w moździerzu nasiona kardamonu. Smażyć całość ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, dolać 1/3 szklanki wody, jogurt oraz mleczko kokosowe i sól. Zmiksować na gładką masę. Dodać kawałki kurczaka i dusić sos pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 30 minut. Po ułożeniu na talerzach, kurczaka udekorować pokruszonymi płatkami migdałowymi. Podawać z ryżem, tortellini lub innym makaronem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 50 min
LICZBA PORCJI (OK.): 4