piątek, 12 września 2014

Jarskie kotlety mielone

Ciekawa alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych można na obiad podać właśnie takie kotleciki. Będą smakować równie dobrze na ciepło z mizerią, jak i bez dodatków na zimno.



Składniki:

50 dag bobu
4-5 średnich ziemniaków
2 jajka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/6 kostki masła
5 kopiastych łyżek bułki tartej (lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
olej
cząber
sól
pieprz
szczypiorek

+ kleksy z sosu czosnkowego (na zdjęciu)

Przygotowanie:
Bób ugotować w lekko posłodzonej wodzie ok.10 min bez przykrycia. Następnie wodę posolić i gotować jeszcze ok.5-7 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków lub zemleć.

Cebulę posiekać i wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na patelni. Dodać do ziemniaków.

Bób obrać z łupinek i wrzucić do ziemniaków. Całość ugnieść lub zemleć (ja wolę gnieść, gdyż lubię kiedy w kotlecikach są kawałki bobu). Dodać jajka i wymieszać wraz z przyprawami, bułką tartą oraz masłem.

Z masy formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać z puree ziemniaczanym i mizerią lub warzywami i sosem czosnkowym (jak na zdjęciu).