wtorek, 2 września 2014

Kurki duszone w śmietanie

Przepis jest bardzo prosty, jednak sukces tego dania tkwi w wyważeniu odpowiedniej ilości śmietany, tak by kurki w niej nie pływały ale też aby nie było jej zbyt mało.


Składniki:

10 dag kurek
20 dag śmietany "Rama" do gotowania
cebula
6 garści dowolnego makaronu
pieprz ziołowy
zioła dalmatyńskie (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek i szałwia)
sól
łyżka masła
natka pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (powinien być nieco twardy i sprężysty - wtedy jest najzdrowszy). Kurki oczyścić i pokroić w kawałki. Natkę posiekać i odłożyć na później. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę.

Cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie zmniejszyć ogień i wlać śmietanę. Doprawić do smaku i przykryć patelnię. Dusić całość około 10 minut.

Makaron wyłożyć na talerze i zalać każdą porcję sosem. Całość dekorować natką pietruszki.

Bardzo proste danie. Największy kłopot sprawiała mi zawsze śmietana, która niejednokrotnie się "ścinała" - z "Ramą" takiego kłopotu nie ma :)