poniedziałek, 29 września 2014

Ryba pieczona w sosie pomidorowym i winie

Do przyrządzenia tej potrawy najlepiej jest użyć ryby morskiej. Ja osobiście przygotowuję ją z filetów, ponieważ szkoda grzebać w daniu w poszukiwaniu ości. Sos pomidorowy powinien być gęsty i należy go przyrządzać powoli, aby smaki się wymieszały.


SKŁADNIKI:
*4 filety rybne np. czarny dorsz, mrożone lub świeże
*2 pomidory
*2 cebule
*2 ząbki czosnku
*1/2 pęczka natki pietruszki
*1/2 szklanki wytrawnego czerwonego lub białego wina
*olej roślinny
*2 łyżki mąki
*sól
*pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Jeśli filety są mrożone to trochę je rozmrozić i obtoczyć w mące, następnie zarumienić je na rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni zeszklić cebulę i zalać ją winem. Delikatnie podgrzewać na wolnym ogniu. Po minucie dodać pomidory wraz z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Całość przyprawić a następnie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.


Przygotowanym sosem polewamy rybę a następnie wsadzamy naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Rybę można podawać z ryżem oraz sałatką z ogórka zielonego i kapusty pekińskiej. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do makaronu soba.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min
LICZBA PORCJI: 4