piątek, 19 września 2014

Soczysta wołowina w gęstym sosie piwnym

Wspaniale soczyste i aromatyczne mięso. Kluczem sukcesu jest dobrze przygotowana marynata. Na jej wyjątkowy aromat składają się trzy smaki: słodki, słony i kwaśny. Tak przygotowana wołowina zniknie bardzo szybko, a goście będą wyjadać sos nawet samym chlebem! :)



Składniki:

50 dag wołowiny
0,33 l ciemnego piwa np. "Gniewosz"
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu gryczanego (ciemny miód)
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru brązowego
sól
pieprz czarny

opcjonalnie:
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki zimnej wody

Przygotowanie:


Do miski wlać piwo, sos sojowy, ocet, miód i dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i przyprawy. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki i włożyć do marynaty. Odstawić do lodówki na 12 godzin, aby mięso przeszło smakami.

Na patelni rozgrzać oliwę i na mocnym ogniu obsmażyć mięso wyjęte z marynaty. Następnie, gdy mięso będzie już zrumienione z każdej strony, należy je podlewać stopniowo marynatą. Całość powinna się dusić pod przykryciem przez około godzinę, tak by mięso zdążyło zmięknąć.

Jeśli mięso wraz z sosem będzie zbyt mało słone, należy je posolić. Jeśli sos wyparuje zbyt szybko należy całość podlać zimną wodą z rozcieńczonym sosem sojowym. Gdy mięso będzie już miękkie a sos zgęstnieje można podawać. Wołowina skomponuje się wyśmienicie z puree ziemniaczanym oraz natką pietruszki i lekko słodkawymi ogórkami konserwowymi.