wtorek, 9 września 2014

Kremowa brokułowa z serem pleśniowym

Zupa ma wspaniały kremowy smak. Złocisty ser pleśniowy jest pikantny i ma wyrazisty smak, można go więc dodać mniej lub więcej - w zależności od tego, czy jego aromat ma nadawać zupie charakteru, czy jedynie być delikatnie wyczuwalny.


Składniki:

1 mały brokuł
5 dag sera pleśniowego złocistego (Lazur)
4 szklanki wody
1 ziemniak
5 plastrów szynki wędzonej
sól
pieprz ziołowy
szczypta cząbru
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Brokuła umyć i rozdzielić na różyczki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę, Czosnek obrać i pokroić w części. Wszystko to zalać w garnku wodą i posolić - wody nie powinno być ani zbyt dużo, ani zbyt mało - najlepiej niech "akuratnie" zakrywa warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie. Odstawić do przestygnięcia.

Do zupy dodać pokrojony w kostkę ser oraz przyprawy. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.

Wędlinę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Zupę ponownie zagotować i dodać podsmażoną wędlinę. Rozlać do misek. Można podawać z groszkiem ptysiowym bądź podpieczoną bagietką.