Kremowa brokułowa z serem pleśniowym

Zupa ma wspaniały kremowy smak. Srebrzysty ser pleśniowy ma wyrazisty smak, można go więc dodać mniej lub więcej - w zależności od tego, czy jego aromat ma nadawać zupie charakteru, czy jedynie być delikatnie wyczuwalny. Zupa może być jak ta - wegetariańska lub przyrządzona na bulionie mięsnym - jednak gotowanie lekkiego bulionu warzywnego jest szybsze.


SKŁADNIKI: 
*1 litr lekkiego bulionu warzywnego (dodajcie co macie np. marchew, pietruszka, seler naciowy, seler korzeniowy, natka pietruszki, por, czosnek itp.)
*1 brokuł, podzielony na różyczki
*20 dag sera pleśniowego srebrzystego "Lazur"
*3-4 małe ziemniaki, pokrojone w kostkę
*sól
*pieprz 
*kilka listków mięty

PRZYGOTOWANIE:
Z warzyw, które mamy w domu przygotowujemy lekki bulion, który tylko delikatnie solimy. Kiedy warzywa się już ugotują, dodajemy do nich ziemniaki, a po 6 minutach brokuła (żeby nie gotował się zbyt długo). Po kolejnych 6 minutach - brokuł musi zmięknąć, ale nie być rozgotowany - dodajemy ser, mieszamy i przyprawiamy pieprzem oraz miętą. Wszystko miksujemy na gładko, a na końcu dodajemy sól, jeśli zajdzie taka potrzeba - należy pamiętać, że ser pleśniowy jest słony. Na końcu można też skropić zupę odrobiną soku z cytryny, co nieco orzeźwi zupę, jednak nie jest to wymagane.

Na końcu można udekorować zupę kiełkami, sezamem, grubo zmielonym kolorowym pieprzem, albo kawałkami posiekanego brokuła - jeśli zostawiliśmy sobie kilka różyczek.

Pamiętajcie też by warzywa, na których będziecie gotować bulion nie przyćmiły smaku brokuła. Nie przesadźcie, szczególnie z selerem naciowym, który ma mocny smak.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: 4

Komentarze

Popularne posty