wtorek, 2 września 2014

Polędwica azjatycka

Wykwintne i prezentujące się genialnie danie zachwyci tak domowników, jak i gości. Zawsze zastanawiałam się co sprawia, że dania azjatyckie mają specyficzną szklistą konsystencję. Teraz już wiem, że to mąka kukurydziana.


Składniki:

5 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki kukurydzianej (wspaniale zagęszcza)
1 łyżeczka pasty wasabi
45 dag polędwicy pokrojonej w kostkę
2 porcje gryczanego makaronu soba (zazwyczaj jest specjalnie pakowany i dzielony)
olej słonecznikowy bądź z orzeszków ziemnych
1 papryka czerwona
1 cebula
13 dag grzybów shiitake
szklanka bulionu wołowego
świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

3 łyżki sosu sojowego wymieszać w dużej misce z mąką kukurydzianą, posiekanym czosnkiem i pastą wasabi. Do miski włożyć mięso i wymieszać z sosem. Odstawić.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (zwykle jest to 5 minut) w wodzie bez soli. Po ugotowaniu wylać na durszlak i odstawić.

Na woku bądź patelni z grubym dnem rozgrzać olej i dodać paprykę, pokrojone w plasterki grzyby oraz cebulę. Smażyć około 5 minut, aż zmiękną. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na osobny talerz.

Na patelnię dodać mięso wraz z sosem i zrumienić z każdej strony (pamiętać żeby mieszać) na średnim ogniu. Następnie mięso zalać bulionem i gotować ciągle mieszając. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, dodać warzywa, a na koniec makaron i wymieszać.

Na talerzach posypać każdą porcję posiekaną natką pietruszki.