wtorek, 21 października 2014

Placki ziemniaczane na mleku

Placki ziemniaczane to popularna przekąska, którą zna prawie każdy. Przepis na placki na mleku przekazała mi mama i szczerze powiedziawszy nie pamiętam, abym spotkała kogokolwiek, kto wcześniej jadł je w takiej formie. Znam natomiast tych, którzy spróbowali i się zakochali :)



Składniki:

1,5 kg ziemniaków
2 jajka
4-5 kopiastych łyżek mąki pszennej
1 duża cebula
sól
pieprz
1/2 litra mleka

Przygotowanie:


Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub za pomocą malaksera. Następnie wbić jajka i wymieszać, dodać cebulę, mąkę oraz sól (ok. łyżki) i pieprz. Wszystko wymieszać łyżką. Patelnię rozgrzać i wykładać masę ziemniaczaną. Placki smażyć z obu stron na rumiano. Oczywiście placki można jeść zaraz po usmażeniu, ale aby zjeść placki na mleku należy usmażone już placki odstawić do lodówki na noc (np. 10 sztuk).

Na drugi dzień na suchą i głęboką patelnię (stojącą na ogniu) wyłożyć pozostawione z dnia poprzedniego placki i zalać je mlekiem, tak by były przykryte. Całość posolić odrobinę, tak by mleko było lekko słone. Zagotować i przykryć patelnię. Raz na jakiś czas placki ze spodu wyjąć łyżką na wierzch. Całość gotować przez ok. 15-20 minut na wolnym ogniu. Mleko powinno zszarzeć i przejść smakiem placków, a te powinny zacząć się delikatnie rozpadać. Tak przygotowane placki wyłożyć na głębokie talerze i polać odrobiną mleka z patelni.

Oczywiście można je przygotować na mleku jak tylko ostygną, ale na drugi dzień są po prostu smaczniejsze.