piątek, 10 października 2014

Ziemniaczane słońca

Ziemniaczane słońca to nic innego jak medaliony ziemniaczane, których smak wzbogacam serem parmezan. Są wyjątkowo puszyste i mają chrupiącą skorupkę. Mogą stanowić osobny posiłek lub  dodatek do mięs czy sosów. Szybkie, proste i przepyszne!

SKŁADNIKI:
*1 kg ziemniaków
*3 żółtka
*sól
*gałka muszkatołowa
*bułka tarta
*olej
*1/3 kostki masła do smażenia
*5 dag parmezanu lub sera żółtego startego na bardzo drobnych oczkach

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać, pokroić na części i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odlaniu wody, należy posypać je 2 łyżeczkami gałki muszkatołowej i solą (jeśli jest taka potrzeba) i ugnieść. Odstawić, żeby troszkę ostygły.

Po 5 minutach zetrzeć lub wsypać już starty ser parmezan do ziemniaków i dodać żółtka. Wszystko razem ugnieść lub wymieszać. Bułkę tartą wsypać do głębokiego talerza. Z masy ziemniaczanej formować kule i spłaszczać je delikatnie. Następnie obtaczać je w bułce. Tępą krawędzią noża zrobić wzór w romby/kratkę/linie i smażyć z każdej strony na maśle na złoty kolor.

Danie można podawać z surówką z czerwonej kapusty, sosem mięsnym, grzybowym lub z czym tylko chcemy.
 
LICZBA PORCJI: ok 10 kotletów
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1,5 h (czas gotowania ziemniaków + studzenia)