środa, 15 października 2014

Zielona koza

Zielona koza to bardzo proste danie dla smakoszy makaronu. Drobniutkie kokardki świetnie komponują się z sosem szpinakowym, startym kozim serem i sezamem. Jest to lekka i świeża potrawa, która nawet w najbardziej pochmurny dzień przywiedzie na myśl wiosnę.


Składniki:

250 g drobnego makaronu
150 g twardego sera koziego
300 g szpinaku "baby"
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
sól
pieprz

odrobina ziarenek białego sezamu
cząstki cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie posiekać szpinak, czosnek oraz cebulę i na patelni roztopić masło.

Na patelnię dodać cebulę i czosnek i lekko zrumienić. Następnie dodać szpinak. Wszystko smażyć na wolnym ogniu ok. 5-8 minut.

Po odcedzeniu makaronu należy dodać go na patelnię i wymieszać ze szpinakiem. Na końcu dodać starty kozi ser i doprawić całość do smaku. Wymieszać. Rozkładać makaron z sosem na talerze i dekorować kawałkami cytryny. Wszystko posypać białym sezamem. Jeśli ktoś chce może całość skropić odrobinką soku z cytryny.