niedziela, 19 października 2014

Spaghetti z suszonych grzybów

Kiedyś próbowałam podobnego sosu w ciekawej, marynistycznej restauracji. Kilka kolejnych eksperymentów dało taki oto efekt, którym dzielę się poniżej. Udało mi się zrobić przepyszny sos z suszonych grzybów, który można podać tak z mięsem, jak i bez.




Składniki:

1/3 opakowania makaronu spaghetti
4-5 garści suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
natka pietruszki/kolendra

Przygotowanie:

Grzyby zalać 3 szklankami letniej wody i moczyć przez noc. Następnego dnia wyłowić grzyby z wody (nie należy jej wylewać!) i pokroić je na mniejsze kawałki. Posiekać drobno cebulę i zrumienić ją na oleju. Następnie dodać posiekane grzyby i smażyć ok. 10 minut na wolnym ogniu.

Wstawić makaron i ugotować go al dente.

Do zawartości patelni wlać wodę z moczenia grzybów i zagotować. Całość przyprawić i dusić pod przykryciem przez 20-30 minut aby grzyby zmiękły. Na koniec dodać na patelnię koncentrat i wymieszać. Odparować przez 5 minut na zwiększonym ogniu. Do zawartości patelni dodać ugotowany makaron i wymieszać, tak by sos oblepił cały makaron.

Rozkładać na talerze makaron z sosem i posypać posiekaną natką lub kolendrą.

Danie to można przygotować także z polędwicą wołową, którą powinno się podsmażyć na patelni wraz cebulą i następnie postępować, jak w przepisie.