środa, 29 października 2014

Zapiekanka z kiszonej kapusty po transylwańsku

Bardzo mięsny rumuński przepis. Zapiekanka smakuje podobnie jak bigos, jednak zawiera nieco inne składniki. Ryż i śmietana sprawiają, że potrawa ma ścisłą konsystencję i w zasadzie stanowi danie samo w sobie - nie wymagające dodatków.
Składniki:
50 dag chudego wieprzowego mięsa mielonego
35 dag kiszonej kapusty
1 torebka ryżu
1/2 szklanki śmietany Rama do gotowania
1 duża cebula
10 dag boczku wędzonego
1 kiełbasa np. śląska
3 łyżki smalcu
1 i 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Kapustę posiekać i gotować przez ok 12-15 minut w 1 i 1/2 szklanki wody ze szczyptą tymianku. Po ugotowaniu ostudzić i odsączyć. Ryż ugotować na sypko w posolonej wodzie. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni (ponieważ boczek podczas smażenia zacznie się wytapiać na tłuszcz) i odstawić. Na drugiej patelni podsmażyć na smalcu pokrojoną w talarki cebulę, dodać mięso, słodką paprykę i 1/3 szklanki wody i gotować, aż odparuje. Na koniec dodać kiełbasę i boczek do mięsa i chwilę razem smażyć.
Kapustę przełożyć do dużej miski, lub zostawić ją w garnku, w którym była gotowana i dodać do niej zawartość patelni. Wszystko razem doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną smalcu i wyłożyć połowę masy mięsno-kapuścianej, polać ją połową śmietany i wyłożyć resztę masy, którą należy polać resztą śmietany. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min
LICZBA PORCJI: 4-5