czwartek, 30 października 2014

Pörkölt wieprzowy

Pörkölt to odmiana gulaszu, którego podstawę stanowią mięso, cebula i papryka w proszku. To właśnie te składniki podsmaża się w pierwszej kolejności. Następnie dodaje się kolejne elementy wchodzące w skład tego wyśmienitego i bardzo gęstego gulaszu.

Składniki:

50 dag łopatki wieprzowej
2 cebule
2 papryki żółte
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
3 łyżki smalcu bez skwarek
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 podłużna ostra papryczka lub 3-4 suszone papryczki piri-piri
sól

Przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na smalcu, wsypać słodką paprykę i wlać 1/4 szklankę wody, wymieszać. Odparować wodę, wrzucić mięso i podsmażyć ze wszystkich stron.  Czosnek obrać i drobno posiekać. Mięso podlać odrobiną wody ok. 1/2 szklanki (aby nie przykrywała mięsa), dodać czosnek, ostrą paprykę (najlepiej przepołowioną - bez pestek) i dusić pod przykryciem ok. 20 minut, następnie zdjąć przykrywkę i dusić jeszcze 10 minut, aby woda odparowała.

Dodać pomidory i pokrojone w kostkę papryki. Dusić pod przykryciem kolejne 25 minut. Pod koniec gotowania dodać wino oraz sól i gotować jeszcze 5-10 minut bez przykrycia.

Podawać z ryżem/kaszą lub bardzo drobnym makaronem, kluseczkami. Aby mięso wieprzowe nie było twarde należy je podlewać ciepłą wodą.