poniedziałek, 29 września 2014

Ryba pieczona w sosie pomidorowym i winie

Do przyrządzenia tej potrawy najlepiej jest użyć ryby morskiej. Ja osobiście przygotowuję ją z filetów, ponieważ szkoda grzebać w daniu w poszukiwaniu ości. Sos pomidorowy powinien być gęsty i należy go przyrządzać powoli, aby smaki się wymieszały.


SKŁADNIKI:
*4 filety rybne np. czarny dorsz, mrożone lub świeże
*2 pomidory
*2 cebule
*2 ząbki czosnku
*1/2 pęczka natki pietruszki
*1/2 szklanki wytrawnego czerwonego lub białego wina
*olej roślinny
*2 łyżki mąki
*sól
*pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Jeśli filety są mrożone to trochę je rozmrozić i obtoczyć w mące, następnie zarumienić je na rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni zeszklić cebulę i zalać ją winem. Delikatnie podgrzewać na wolnym ogniu. Po minucie dodać pomidory wraz z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Całość przyprawić a następnie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.


Przygotowanym sosem polewamy rybę a następnie wsadzamy naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Rybę można podawać z ryżem oraz sałatką z ogórka zielonego i kapusty pekińskiej. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do makaronu soba.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min
LICZBA PORCJI: 4 

środa, 24 września 2014

Zupa fasolowa po monastersku

Kulinarna podróż po Bułgarii trwa (i jeszcze trochę potrwa). Tym razem wpadła mi w oko wyjątkowo pyszna zupa, idealna dla wegan! Zupa jest gęsta, aromatyczna i wyjątkowo lekka. Ogromnie zaskoczył mnie jej subtelny, ale lekko ostry smak. Tradycyjnie zagryza się ją surowymi ostrymi zielonymi papryczkami ale to nie na moje podniebienie ;)



Składniki:

50 dag białej fasoli (np. piękny jaś)
1/2 pęczka selera naciowego
2 marchwie
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych
2 czerwone papryki
1 ostra papryczka (przekrojona na pół i wydrążona)
2 gałązki świeżej mięty
1/2 łyżeczki oregano
natka pietruszki do dekoracji
sól do smaku

Przygotowanie:

Fasolę moczyć w wodzie przez noc. Na drugi dzień odlać wodę, fasolę przepłukać na sicie, przerzucić ją do garnka i zalać znowu wodą - nie za wiele wody, tak by w garnku było gęstawo (ostatecznie wszystkie warzywa muszą być zakryte przez wodę, ale nie mogą w niej luźno pływać).

Marchewki i seler pokroić w plasterki, papryki w pół-paski, a cebulę posiekać. Garnek z fasolą zalać wodą, dodać marchew, seler i cebulę. Całość zagotować. Gotować aż fasola zmięknie (ok. 15 minut).

Do garnka dodać paprykę, pomidory, gałązki mięty i ostrą papryczkę, którą należy wyjąć z garnka po około 5 minutach gotowania, żeby zupa nie była zbyt ostra. Posolić do smaku i dodać oregano. Całość gotować ok. 25 minut.

Pietruszkę posiekać i dekorować nią zupę na talerzach. Podawać z pieczywem (choć tak jak już wspominałam Bułgarzy jedzą ją zagryzając ostrymi papryczkami).

wtorek, 23 września 2014

Gjuwecz z Rylskiego Monastyru

Przepis znalazłam w książce "Kuchnie świata". Gjuwecz, czyli bułgarski niby gulasz jest ostrą i sycącą mięsną potrawą pochodzącą z Bułgarii. Co prawda gjuwecz powinno się przygotowywać w glinianym naczyniu (o takiej samej nazwie), ale jeśli takowego nie mamy to potrawę spokojnie można przygotować w naczyniu żeliwnym lub zwykłym żaroodpornym. Jeśli zaś chodzi o warzywa, to możemy dorzucić co tylko mamy pod ręką, jednak pomidory są podstawą.



Składniki:

1 kg chudej wołowiny
1 cebula
4 pomidory
20 dag grzybów leśnych lub pieczarek
15 oliwek
1 podłużna zielona ostra papryczka (opcjonalnie)
natka pietruszki
1 szklanka białego ryżu
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
sól,
pieprz, papryka słodka

Przygotowanie:

Mięso pokroić w małe kawałki. Cebulę posiekać. Razem zrumienić na oleju, dodać słodką paprykę (ok. łyżki) i zalać winem. Zagotować, tak by wino trochę odparowało.

Grzyby obrać, umyć i pokroić. Papryczkę drobno pokroić. Dodać je na patelnie do mięsa i chwilę dusić. Następnie wlać 2 szklanki ciepłej wody, przykryć i gotować ok. 20 minut.

Wsypać ryż, gotować 10 minut. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół. Pomidory, oliwi i łyżkę masła dodać do mięsa. Całość przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość gotować jeszcze 5 minut.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Potrawę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 20 minut. Gjuwecz podawać udekorowany natką pietruszki. Podawać z chlebem.

piątek, 19 września 2014

Soczysta wołowina w gęstym sosie piwnym

Wspaniale soczyste i aromatyczne mięso. Kluczem sukcesu jest dobrze przygotowana marynata. Na jej wyjątkowy aromat składają się trzy smaki: słodki, słony i kwaśny. Tak przygotowana wołowina zniknie bardzo szybko, a goście będą wyjadać sos nawet samym chlebem! :)



Składniki:

50 dag wołowiny
0,33 l ciemnego piwa np. "Gniewosz"
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu gryczanego (ciemny miód)
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru brązowego
sól
pieprz czarny

opcjonalnie:
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki zimnej wody

Przygotowanie:


Do miski wlać piwo, sos sojowy, ocet, miód i dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i przyprawy. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki i włożyć do marynaty. Odstawić do lodówki na 12 godzin, aby mięso przeszło smakami.

Na patelni rozgrzać oliwę i na mocnym ogniu obsmażyć mięso wyjęte z marynaty. Następnie, gdy mięso będzie już zrumienione z każdej strony, należy je podlewać stopniowo marynatą. Całość powinna się dusić pod przykryciem przez około godzinę, tak by mięso zdążyło zmięknąć.

Jeśli mięso wraz z sosem będzie zbyt mało słone, należy je posolić. Jeśli sos wyparuje zbyt szybko należy całość podlać zimną wodą z rozcieńczonym sosem sojowym. Gdy mięso będzie już miękkie a sos zgęstnieje można podawać. Wołowina skomponuje się wyśmienicie z puree ziemniaczanym oraz natką pietruszki i lekko słodkawymi ogórkami konserwowymi.

piątek, 12 września 2014

Jarskie kotlety mielone

Ciekawa alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych można na obiad podać właśnie takie kotleciki. Będą smakować równie dobrze na ciepło z mizerią, jak i bez dodatków na zimno.



Składniki:

50 dag bobu
4-5 średnich ziemniaków
2 jajka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/6 kostki masła
5 kopiastych łyżek bułki tartej (lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
olej
cząber
sól
pieprz
szczypiorek

+ kleksy z sosu czosnkowego (na zdjęciu)

Przygotowanie:
Bób ugotować w lekko posłodzonej wodzie ok.10 min bez przykrycia. Następnie wodę posolić i gotować jeszcze ok.5-7 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków lub zemleć.

Cebulę posiekać i wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na patelni. Dodać do ziemniaków.

Bób obrać z łupinek i wrzucić do ziemniaków. Całość ugnieść lub zemleć (ja wolę gnieść, gdyż lubię kiedy w kotlecikach są kawałki bobu). Dodać jajka i wymieszać wraz z przyprawami, bułką tartą oraz masłem.

Z masy formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać z puree ziemniaczanym i mizerią lub warzywami i sosem czosnkowym (jak na zdjęciu).

wtorek, 9 września 2014

Tarta szpinakowa na cieście twarogowym

Wędzony boczek sprawia, że smak tarty nabiera intensywności, jednak można ją spokojnie przyrządzić bez niego. W przypadku tej tarty kluczem jest jednak ciasto twarogowe, które z powodzeniem może być wykorzystane także jako spód do pizzy.



Składniki:

Ciasto:
150 g chudego twarogu
150 g margaryny
150 g mąki tortowej
1 jajko
1 łyżka lodowatej wody
szczypta soli

Farsz:
pół opakowania mrożonego szpinaku
8 plastrów wędzonego boczku
łyżka masła
pół opakowania sera feta
1/2 szklanki śmietany "Rama"
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 duży pomidor malinowy
kolendra
sól
pieprz czarny

(dwie garście suchej fasoli, bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania)

Przygotowanie:

Z podanych składników należy ugnieść ciasto. Trzeba wyrabiać je dość intensywnie, aby ciasto wyszło jędrne. Kiedy przestanie się lepić do dłoni będzie gotowe. Ciasto należy owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować je na placek. Ciastem wylepić tartownicę (jeśli nie mamy sylikonowej formy to tartownicę należy nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą). Na środek należy wysypać sporą ilość ziaren fasoli, która "powstrzyma" ciasto przed wyrośnięciem. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec na złoty kolor.

W czasie, gdy ciasto się podpieka na roztopionym maśle zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Następnie dodać na patelnie szpinak i odparować z nadmiaru wody. Doprawić całość solą, kolendrą i pieprzem. Dodać pokrojone lub porwane na drobne 4 plastry boczku.

Tartę wyjąć z piekarnika i nałożyć na nią masę szpinakową. Pozostałe 4 plastry boczku przekroić na pół. Wokół brzegów tarty ułożyć plastry pomidorów. Na każdym pomidorze kłaść jeden plasterek boczku. Posypać całość pokruszonym serem feta.

Jajka zmiksować ze śmietaną - doprawić. Wylać delikatnie na farsz. Zapiekać tartę w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Najlepiej jednak podglądać czy wierzch zrobił się suchy. To, czy tarta jet gotowa można też sprawdzić wbijając w nią czubek noża - jeśli po wyjęciu będzie "suchy" znaczy, ze tarta jest gotowa.

Kremowa brokułowa z serem pleśniowym

Zupa ma wspaniały kremowy smak. Złocisty ser pleśniowy jest pikantny i ma wyrazisty smak, można go więc dodać mniej lub więcej - w zależności od tego, czy jego aromat ma nadawać zupie charakteru, czy jedynie być delikatnie wyczuwalny.


Składniki:

1 mały brokuł
5 dag sera pleśniowego złocistego (Lazur)
4 szklanki wody
1 ziemniak
5 plastrów szynki wędzonej
sól
pieprz ziołowy
szczypta cząbru
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Brokuła umyć i rozdzielić na różyczki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę, Czosnek obrać i pokroić w części. Wszystko to zalać w garnku wodą i posolić - wody nie powinno być ani zbyt dużo, ani zbyt mało - najlepiej niech "akuratnie" zakrywa warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie. Odstawić do przestygnięcia.

Do zupy dodać pokrojony w kostkę ser oraz przyprawy. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.

Wędlinę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Zupę ponownie zagotować i dodać podsmażoną wędlinę. Rozlać do misek. Można podawać z groszkiem ptysiowym bądź podpieczoną bagietką.

niedziela, 7 września 2014

Purée kukurydziane z sosem pomidorowym

Tym prostym, wbrew pozorom, daniem można w kilka chwil przenieść się do słonecznego i pełnego egzotyki Meksyku. Atutem tej potrawy jest to, że można do jej konsumpcji użyć nachosów, zamiast tradycyjnego widelca i noża.


Składniki:

10 dag kaszy kukurydzianej
3 dag startego parmezanu
2 szklanki wody
1 łyżka oliwy
1 jajko
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany "Rama"
25 dag surowej szynki
4 krople sosu tabasco
1 mała słodka papryka
1 łyżka cukru
sól
pieprz czarny
oregano
szczypta estragonu

nachosy
liście oregano lub mięty
ćwiartka limonki

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w krążki paprykę (bez nasionek). Pomidory wymieszać z jogurtem. Kiedy mięso będzie przesmażone, dodać na patelnie pomidory z jogurtem. Gotować ok. 10 min. Dodać ketchup i tabasco.

Dodać przyprawy, jeśli chodzi o cukier należy dodać go tyle, by przełamać kwaśny smak pomidorów i zrównoważyć go solą. Gotować 10-15 minut aż mięso będzie miękkie.

Zagotować 2 szklanki osolonej wody i wsypać do niej (ciągle mieszając) kaszę. Gotować ją na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Zetrzeć do garnka parmezan i bić jedno jajko. Mieszać wciąż trzymając na małym ogniu. Przykryć i trzymać jeszcze przez minutę, żeby jajko się ścięło.

Ugotowaną kaszę przełożyć na talerze, polać wszystko sosem. Udekorować liśćmi, pokruszonymi nachosami - całe nachosy świetnie nadają się do jedzenia potrawy zamiast widelca.

piątek, 5 września 2014

Włoska z pesto

Wyśmienita zupa, której smak można regulować dodając odpowiednią dla siebie ilość pesto.


Składniki:

5 szklanek wody
1 kostka warzywna
1 cebula
3 średnie ziemniaki
3 garście drobnego makaronu
3 liście kapusty pekińskiej
8 plastrów szynki wędzonej
1 marchewka
1 szklanka mleka
pół słoiczka włoskiego pesto 
(intensywność smaku można regulować dodając mniej bądź więcej pesto)
zioła prowansalskie
sól
pieprz ziołowy
1 łyżka masła
natka pietruszki

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować, marchew pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, wędlinę pokroić w kostkę.

Wodę wlać do garnka, wrzucić kostkę i zagotować. Dodać kapustę i podgotować. Cebulę, wędlinę, marchew i ziemniaki podsmażać na maśle na patelni przez ok. 5-6 minut.

Zawartość patelni dodać do garnka z bulionem. Gotować przez 10 minut. Dodać przyprawy i mleko. Wciąż gotując (na wolnym ogniu) dodać pesto i wymieszać.

Na talerze wykładać makaron i zalać go zupą. Udekorować natką pietruszki. Podawać opcjonalnie z chrupką lub podpieczoną bagietką.

Krem czosnkowy z kurkami

Zupa o delikatnym smaku lasu. Najlepiej smakuje z ziemniakami, które nadają jej gęstości.


Składniki:

15 dag kurek leśnych
4 ząbki czosnku
1 kostka grzybowa
2 ziemniaki
4 szklanki wody
1/3 szklanki śmietany do gotowania Rama
1 łyżka masła
sól
pieprz ziołowy
opakowanie boczku parzonego np. "Pikok"
kolendra
posiekana natka pietruszki


Przygotowanie:

Kurki oczyścić i opłukać, wybrać te najmniejsze i odłożyć. Resztę posiekać. Czosnek pokroić w części. Na patelni rozpuścić masło. Podsmażyć kurki wraz z czosnkiem (ok. 5 minut).

Wodę wlać do garnka i rozpuścić w niej kostkę grzybową. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Do miseczki wlać śmietanę i lekko przestudzoną zawartość patelni (wraz z sokiem z kurek). Całość zmiksować. Dodać 2 łyżki bulionu i wymieszać. Następnie całość przelać do lekko gotującego się wywaru - wymieszać. Przyprawić do smaku.

Wrzucić do garnka pokrojone ziemniaki. Gotować aż ziemniaki nie będą miękki. Taki sposób gotowania ziemniaków sprawi, ze zupa nabierze "mączności".

W czasie gotowania ziemniaków na patelni podsmażyć pokrojony boczek wraz z małymi kurkami. Następnie dodać zawartość patelni do zupy. Zagotować i podawać z posiekaną natką.

czwartek, 4 września 2014

Racuchy z ryżem

Racuchy ryżowe - świetny pomysł na obiad dla małego niejadka. Dorosłym też na pewno zasmakują, a przy tym można je podawać na wiele sposobów. Można jeść je z ulubionymi dodatkami.


Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
3-4 łyżki cukru
2 jajka
150 g twarogu
0,5 torebki ugotowanego ryżu
olej


Przygotowanie:


Mąkę, cukier, mleko oraz jajka połączyć w misce - energicznie roztrzepując (nie jest to zbyt trudne - nie trzeba używać blendera). Powinno wyjść takie ciasto, jak na naleśniki.

W osobnym naczyniu rozgnieść twaróg wraz z ugotowanym (bez soli!) ryżem. Grudki mogą zostać, głównie chodzi o to by połączyć twaróg z ryżem. Uzyskaną masę połączyć z ciastem - tu również chodzi o wymieszanie, a nie uzyskanie jednolitej masy.

Na patelni rozgrzać olej i łyżką wykładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Racuchy mają świetny słodko-kwaśny smak (kwaśny dzięki roztopionemu twarogowi). Można je podawać na ciepło lub na zimno. Smakują świetnie posypane cukrem pudrem, polane roztopioną czekoladą, posmarowane nutellą czy konfiturami oraz z dodatkiem bitej śmietany lub świeżych owoców.

Kukurydzianka z chrupiącym boczkiem

Wyśmienita, barwna i bardzo sycąca zupa o lekko słodkawym posmaku. Można ją podawać na różne sposoby.


Składniki: 

4 szklanki wody + kostka drobiowa
1 puszka kukurydzy
10 dag serka mascarpone
8 plastrów wędzonego boczku
1 marchew
1 pietruszka
2 ziemniaki
1 cebula
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, kurkuma 
[mniej więcej płaskie pół łyżeczki każdej z przypraw (choć wiadomo, że smak to kwestia gustu) - sól i pieprz na oko]


Przygotowanie:

Boczek pokroić w dużą kostkę lub plastry i podsmażyć na patelni bez tłuszczu - na nieprzywierającej patelni boczek powinien się ładnie wytopić, jeśli nie posiadamy takowej to podsmażyć z odrobinką smalcu. Boczek odłożyć na osobny talerz.

Na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę a następnie dodajemy obraną i drobno pokrojoną marchew pietruszkę oraz ziemniaki - możemy lekko doprawić warzywa solą i pieprzem. Smażymy ok 5-7 minut i dodajemy kukurydzę z zalewą.

Warzywa zalewamy niewielką ilością wody - tak żeby były przykryte i gotujemy ok 10-15 minut pod przykryciem, staramy się aby wody nie ubywało, czyli dolewamy jeśli zauważamy, że warzywa nie są zakryte wodą. W osobnym garnku gotujemy 4 szklanki wody i kostkę drobiową, do bulionu dodajemy przyprawy.

Ugotowane i lekko schłodzone warzywa miksujemy wraz z serkiem mascarpone. Krem z warzyw dodajemy do bulionu, delikatnie go mieszając. Boczek rozdzielamy na talerze i zalewamy go zupą.  Zupę można posypać szczypiorkiem, lub też suszoną natką pietruszki (jak na zdjęciu) oraz np. pokruszonymi nachosami. Jeśli zupy zostanie na kolejne dni to boczek po prostu dosmażamy.

wtorek, 2 września 2014

Kurki duszone w śmietanie

Przepis jest bardzo prosty, jednak sukces tego dania tkwi w wyważeniu odpowiedniej ilości śmietany, tak by kurki w niej nie pływały ale też aby nie było jej zbyt mało.


Składniki:

10 dag kurek
20 dag śmietany "Rama" do gotowania
cebula
6 garści dowolnego makaronu
pieprz ziołowy
zioła dalmatyńskie (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek i szałwia)
sól
łyżka masła
natka pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (powinien być nieco twardy i sprężysty - wtedy jest najzdrowszy). Kurki oczyścić i pokroić w kawałki. Natkę posiekać i odłożyć na później. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę.

Cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie zmniejszyć ogień i wlać śmietanę. Doprawić do smaku i przykryć patelnię. Dusić całość około 10 minut.

Makaron wyłożyć na talerze i zalać każdą porcję sosem. Całość dekorować natką pietruszki.

Bardzo proste danie. Największy kłopot sprawiała mi zawsze śmietana, która niejednokrotnie się "ścinała" - z "Ramą" takiego kłopotu nie ma :)

Polędwica azjatycka

Wykwintne i prezentujące się genialnie danie zachwyci tak domowników, jak i gości. Zawsze zastanawiałam się co sprawia, że dania azjatyckie mają specyficzną szklistą konsystencję. Teraz już wiem, że to mąka kukurydziana.


Składniki:

5 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki kukurydzianej (wspaniale zagęszcza)
1 łyżeczka pasty wasabi
45 dag polędwicy pokrojonej w kostkę
2 porcje gryczanego makaronu soba (zazwyczaj jest specjalnie pakowany i dzielony)
olej słonecznikowy bądź z orzeszków ziemnych
1 papryka czerwona
1 cebula
13 dag grzybów shiitake
szklanka bulionu wołowego
świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

3 łyżki sosu sojowego wymieszać w dużej misce z mąką kukurydzianą, posiekanym czosnkiem i pastą wasabi. Do miski włożyć mięso i wymieszać z sosem. Odstawić.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (zwykle jest to 5 minut) w wodzie bez soli. Po ugotowaniu wylać na durszlak i odstawić.

Na woku bądź patelni z grubym dnem rozgrzać olej i dodać paprykę, pokrojone w plasterki grzyby oraz cebulę. Smażyć około 5 minut, aż zmiękną. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na osobny talerz.

Na patelnię dodać mięso wraz z sosem i zrumienić z każdej strony (pamiętać żeby mieszać) na średnim ogniu. Następnie mięso zalać bulionem i gotować ciągle mieszając. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, dodać warzywa, a na koniec makaron i wymieszać.

Na talerzach posypać każdą porcję posiekaną natką pietruszki.

poniedziałek, 1 września 2014

Zapiekane pory

Niepozorne, za to bardzo sycące danie. Nie myślałam, że tak mnie zachwyci. Idealne na przyjęcia :)

Składniki:

6 białych (lub lekko zielonych) części pora (każda ok. 10cm)
6 dużych plastrów gotowanej szynki
6 plastrów sera żółtego
łyżka masła
sól
6 gałązek natki pietruszki
12 pomidorków koktajlowych
5 dag koziego sera pokrojonego w grubą kostkę (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pory umyć i obrać, jeśli wierzchnia warstwa jest brzydka. Z każdego pora odkroić po 2 cienkie plastry. Pory włożyć do garnka zalać gorącą wodą i lekko posolić, doprowadzić do wrzenia i zagotować ok. 3min. Odcedzić.

Zblanszowane pory ułożyć na desce i przestudzić. Rozłożyć plastry szynki, na środku każdego ułożyć plaster sera i zawinąć w nie pory, tak by utworzyły roladki.

Żaroodporne naczynie nasmarować odrobinką masła (lub oliwą). Ułożyć roladki, każdą posypać kozim serem i pozostałymi plasterkami porów. Na wierzchu ułożyć wiórki schłodzonego masła.

Wstawić zapiekankę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez około 15 minut.

Gorące pory rozkładać na talerze, dekorować natką pietruszki, podawać z pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na pół.

Na zdjęciu widoczna jest kromka chleba, ale okazuje się, że zapiekane pory smakują lepiej z gotowanymi ziemniakami lub też łódeczkami ziemniaczanymi z piekarnika.

Bananowe muffinki z mąki jaglanej

Za radą właścicielki sklepu ze zdrową żywnością postanowiłam wykorzystać w kuchni mąkę jaglaną - efekt? Przepyszny i cieszący oko.


Składniki:

350g mąki jaglanej (ma nieco gorzkawy orzechowo-korzenny smak)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 jajko
3/4 szklanki oleju rzepakowego
sok z 1/2 cytryny
4 banany
cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski i dodać jajko. Dodać cukier, mleko i olej. Składniki mieszać do momentu uzyskania jednolitej i płynnej masy.
Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Owoce dołożyć delikatnie do ciasta i wymieszać. 

Ciasto wyłożyć do foremek (napełniając je do 3/4 wysokości). Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i piec przez 20-25 minut. Ciasto musi wyrosnąć, a kiedy wbije się w babeczkę patyczek lub nożyk to musi być suchy - wtedy jest upieczone.
 
Ostudzone muffinki można udekorować cukrem pudrem, polewą lukrową, czekoladową - składniki można wymieniać np. rodzynki, jagody itd. 
 
BARDZO PROSTE I ŁATWE W PRZYGOTOWANIU!
GOTOWANIE KOCHAM, ALE PIECZENIE SŁODKOŚCI ZAWSZE MNIE PRZERAŻAŁO, A TU TAKA NIESPODZIANKA :)